Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Add question

You must login to ask question.

Login

Register Now

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Bir Milongaya Gittiğinizde Bilmeniz Gerekenler

Bir Milongaya Gittiğinizde Bilmeniz Gerekenler

Okuma Süresi:3 Dakika, 3 Saniye

İnsanların bir araya gelip bütün gece tango müzikleri eşliğinde birbirleri ile dans ettikleri etkinliklere milonga denir.

Parti anlamına gelen milonga aslında Arjantin tangonun içinde  yer alan, tangoya göre daha hızlı ve neşeli bir dans-müzik türüdür. Milongalarda dansçıların dans partnerlerini nasıl seçmeleri ve zeminde nasıl gezinmeleri gerektiğini belirleyen bir dizi gayri resmi kural vardır.

10. Avrupa Tango Şampiyonası – Diana Miguel

Milonga Müzikleri Nelerdir?

Milongalarda üç çeşit tango müziği çalar. Bunlar tango, tango vals ve milongadır. Bilinen pek çok meşhur parça tango formundadır. Tango vals ise ritim olarak klasik valse benzeyen, 3/4 ‘lük ritme sahip tango parçalarıdır. Milongalar ise hızlı ve hareketli parçalardır.

Bir milongada genellikle üç ya da dört parça arka arkaya çalar. Bu parçalar genellikle benzer formlardadır. Sonrasında yeni bir üç ya da dört parçadan oluşan farklı bir gruba geçmek için kısa bir geçiş müziği çalar. Bu gruplara tanda geçiş müziğine ise cortina adı verilir.

Cortinada çiftler yerlerine geçer ve bir sonraki tandada dans edecekleri kişiyi belirlemeye çalışırlar. Genelde milongalarda sırasıyla 2 tanda tango, 1 tanda vals, 2 tanda tango, 1 tanda milonga çalar ve bu kalıp tekrar eder.

Gecenin son tandası çalınmadan önce dansçılar gecenin bitmek üzere olduğu konusunda bilgilendirilir. Tango gecesi her zaman La Cumparsita parçasının bir yorumuyla biter. La cumparsita dünyanın en meşhur tango eseridir ve ilginçtir ki yalnızca Türkiye’de yaygın bir şekilde düğünlerde başlangıç müziği olarak çalar.1

Sultans of Istanbul Tango Maratonu – Mariela Guille

Milonga Dans Akışı Nasıldır?

Milongada çiftler, pistte saat yönünün tersine doğru halka şeklinde hareket eder. Bu halkaya İspanyolca “yuvarlak, halka” anlamına gelen “ronda” denir. Rondanın dışında dans edilmez ancak pist çok kalabalıksa iç tarafta ikinci bir ronda oluşabilir.

Dans ederken istisnai bir durum olmadığı sürece öndeki çift sollanmaz. Tangoda dansı yönlendiren erkek olduğu için rondada herhangi bir aksilik ya da başka bir çiftle çarpışma gibi bir durum söz konusu olduğunda özür dileyen erkektir.

Four Seasons Milonga Istanbul 2018

Milongada Dansa Nasıl Başlanır?

Milongada dansa daveti erkek dans etmek istediği kadınla göz teması kurarak yapar. Bu göz temasına onaylayıcı bir karşılık gelirse erkek dans etmek istediği kişiyi dansa kaldırır. Kadın dans etmek istemiyorsa kibarca bu teklifi reddeder. Milongaya birlikte gelip, aynı masada oturan ve yalnızca birbiriyle dans eden çiftler genelde başkaları tarafından dansa kaldırılmazlar çünkü bu haliyle onların sadece birlikte dans etmek istedikleri anlaşılır.

Tango Yapan Çift 2

Milongada Dans Sırasında Neler Yapılır?

Tangoda iki tip tutuş vardır: Açık ve kapalı tutuş. Açık tutuşta çiftler arasında belli bir mesafe varken kapalı tutuşta çiftler birbirlerine daha yakın halde dans ederler. Milongalarda dansın başında tutuş biçimini kadın belirler. Erkeği tutuş biçiminden kapalı ya da açık stilde dans edilir.

Dans sırasında konuşmak pek hoş karşılanmaz, konuşmak ya da tanışmak için iki parça arasını beklemek daha uygundur. Bazı tango figürlerinin milongalarda kullanılması hoş karşılanmaz. Çok kalabalık bir pistte kadın partnere boleo attırmaya çalışmak (kadının bacağını arkaya doğru savurması) büyük ihtimalle etraftakilerin can güvenliğini tehlikeye sokmak demektir.

Bunun dışında görgü kuralları çerçevesinde bazı figürleri de fazla samimi olunmayan partnere yaptırmak uygun düşmez. Bunlar arasında en bilineni kadının bacağını erkeğin iki bacağının arasından geçirmesi ya da tam tersi olan ganchodur.1

Tango Yapan Çift 2

Milongada Dans Nasıl Biter?

Bir tanda boyunca aynı kişi ile dans edilir. Parça ya da tanda bitmeden dansı sonlandırmak nezaketsiz bir davranış olarak görülür. Tanda bittiğinde ya da dans bitirilmek istendiğinde kadın partnerine teşekkür eder, erkek de partneri yerine ulaşıncaya kadar ona eşlik eder. Teşekkür etmek aynı zamanda dansı sonlandırma isteği anlamına gelir.

  1. http://tangotutkunu.blogspot.com/p/milonga-gorgu-kurallar.html[][]
  2. Photo by Preillumination SeTh on Unsplash[][]

Hakkında Büşra Arda